Tradiții, activități cultural-sportive și cinstirea eroilor

În Vama Buzăului

Renașterea și susținerea activităților culturale, precum și păstrarea tradițiilor sunt foarte importante pentru comunitatea noastră, primăria comunei Vama Buzăului organizând periodic în acest scop diverse evenimente, unele devenite deja tradiție. Dintre acestea enumerăm:

 

  • Festivalul Național de Folk „Vama de la munte” este un festival organizat anual în ultimul weekend din luna iulie, avându-l ca și coordonator artistic pe maestrul Ducu Bertzi. Prima ediție s-a desfășurat în anul 2019, bucurându-se de un real succes, la eveniment participând pe parcursul celor două zile aproximativ 5000 de spectatori;
  • Sărbătoarea câmpenească „Gospodarul vămășan” la care toți gospodarii din localitate vin pentru a-și prezenta ce au ei mai de preț: cele mai frumoase animale, meșteșuguri sau produse tradiționale. Această sărbătoare se ține anual, în luna august, în prima duminică după Sfânta Maria Mare;
  • Sărbătoarea „Fiii satului” reunește laolaltă vămășenii de toate vârstele pentru a se decerna titluri de cetățeni de onoare și Fii ai satului acelora dintre ei care au făcut ceva semnificativ pentru comunitate și care ne fac mândri ca suntem locuitori ai comunei Vama Buzăului. Această sărbătoare are loc în fiecare an, în a doua zi de Paște;
  • „Seara colindelor” se desfășoară în preajma Crăciunului, unde toți oamenii se strâng și dau viață celor mai frumoase colinde și tradiții de iarnă;
  • „Ziua Rezervației Valea Zimbrilor – Botezul zimbrilor” este o sărbătoare nouă, la care se organizează concursuri între elevi, turiști și participanți de găsire a celor mai frumoase și inspirate nume pentru zimbrii din Rezervația naturală „Valea Zimbrilor”, având în vedere că deja 24 exemplare din totalul celor 34 de zimbri sunt „vămășeni”, fiind născuți în rezervație.
  • „Teatru la Vama Buzăului” oferă locuitorilor comunei ocazia de a participa la spectacole de teatru ce au loc pe scena Căminului Cultural din Vama Buzăului, la care, până acum, au fost protagoniști actori foarte cunoscuți, ca: Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, Rodica Popescu Bitănescu, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Doru Octavian Dumitru, Ioan Gyuri Pascu, Vasile Muraru, Niculae Urs, Doru Ana etc.

 

De cele mai multe ori, evenimentele au fost onorate de prezența unor invitați – formații muzicale sau de dansuri și soliști foarte apreciați, cum ar fi: Irina Loghin, Aurel Tămaș, Tudor Gheorghe, Mioara Velicu, Nineta Popa, Fuego etc.

 

Pe lângă invitați participă de fiecare dată și copiii de la școlile și grădinițele din comună, care organizează împreună cu profesorii sau educatorii lor momente cultural – artistice de excepție.

 

O latură importantă a activității culturale din Vama Buzăului o reprezintă cinstirea eroilor neamului, dar și sărbătorirea veteranilor de război, încă în viață, anual odată cu sărbătoarea creștin ortodoxă Înălțarea Domnului.

Category
Cultură
Niciun comentariu

Post A Comment

sixteen − sixteen =