Rezervația „Valea Zimbrilor” și dezvoltarea turismului

În Vama Buzăului

Scopul înființării Rezervației Naturale „Valea Zimbrilor – Vama Buzăului” în urma colaborării dintre Primăria Vama Buzăului, Primăria Prejmer și Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov a fost acela de a crea un obiectiv turistic care să se integreze în specificul zonei și care să atragă un număr din ce în ce mai mare de turiști în această parte a Județului Brașov. Pot spune că acest scop a fost atins, astfel încât numărul turiștilor care au trecut pragul acestei rezervații depășind într-un an cifra de 18.000 de turiști.

 

Rezervația a fost inaugurată la sfârșitul anului 2008, în prezent întinzându-se pe aproximativ 12 hectare, numărul de exemplare fiind de 34, dintre care 24 pui s-au născut aici. Aceasta dovedește că zimbrii s-au adaptat perfect habitatului, condițiilor și tipului de climă din zona comunei noastre.

 

Complexul cuprinde următoarele amenajări:

 

 • Țarcul pentru zimbrii protejat cu gard electric;
 • Parcul dendrologic;
 • Spații administrative;
 • Căi de acces;
 • Spații de relaxare pentru turiști.

 

Proiectul prevede extinderea pe viitor a suprafeței rezervației prin înglobarea a 80 de hectare de pădure, pentru a se crea condiții cât mai aproape de cele naturale, specifice zimbrilor.

 

În apropierea rezervației a fost amenajat un Centru de Informare Turistică al comunei, absolut necesar pentru a ajuta vizitatorii să descopere cât mai ușor obiectivele și atracțiile zonei. Știm că un turist bine informat, care are o experiență plăcută într-un anume loc, va promova destinația aceea mai departe, acesta fiind un mijloc foarte eficient de a ne face cunoscuți. Nu trebuie însă neglijată nevoia de a căuta resurse suplimentare pentru promovarea în cât mai multe direcții. Acest centru de informare a fost finanțat din fonduri europene – Programul Național de Dezvoltare Rurală – Măsura 313.

 

Centrul de Informare Turistică Vama Buzăului își propune să asigure legătura indispensabilă a zonei cu turiștii, contribuind astfel la informarea cât mai obiectivă și completă a acestora. În cadrul acestui centru, veți putea găsi informațiile necesare oricărui turist care își dorește o experiență autentică în zona Buzaielor, adică o scurtă descriere a zonei, obiectivele de vizitat, evenimentele desfășurate în plan local, hărți, trasee, precum și informații legate de posibilitățile de cazare și transport. Centrul de Informare Turistică este atât pentru turiștii autohtoni, cât și pentru cei străini, locul efectiv de pornire în cunoașterea și vizitarea acestui colț de țară.

logo-info-vb-hoover

Obiectivele naturale și turistice din zona Vama Buzăului au fost semnalizate prin panouri indicatoare.

 

Dezvoltarea turismului este principala axă de dezvoltare a comunei în următoarea perioadă. Locuitorii comunei noastre sunt conștienți de acest lucru, își doresc turiști, vor să arate cât de mândri sunt de comuna lor și de faptul că duc o viață sănătoasă și simplă.

 

Zona comunei noastre are un potențial fantastic, având un atu imbatabil,
nivel de poluare 0%, dar și atracții ce pot încânta orice turist venit pe meleagurile noastre, printre care:

 

 • Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor – Vama Buzăului”;
 • Cascada Urlătoarea, un fenomen hidro-geologic de excepție;
 • Munții Ciucaș, ușor accesibili din zona comunei Vama Buzăului;
 • Postul de grăniceri, monument istoric înscris în lista Monumentelor istorice din România;
 • Ruinele vechii capele catolice;
 • Festungurile de pe raza comunei Vama Buzăului;
 • Produsele locale, naturale, ecologice și sănătoase;
 • Aerul curat de munte;
 • Oamenii locului, simpli, deschiși, plini de amintiri frumoase, gata de a fi împărtășite.

 

Dorim ca Vama Buzăului să devină o destinație turistică pentru relaxare, destinată iubitorilor de natură, de liniște, de frumos, adică exact opusul celorlalte destinații montane brașovene, supraaglomerate, poluate și zgomotoase.

 

Vom sprijini dezvoltarea agro-turismului prin construirea de agro-pensiuni în satele comunei noastre.

 

În sprijinul dezvoltării eco-turismului, primăria comunei Vama Buzăului implementează în parteneriat cu investitori străini proiectul unui Complex eco-turistic montan – Valley 21.

 

Printre proiectele viitoare menționez intenția de a înființa un Muzeu al Vămii pentru a face cunoscută mai bine istoria comunei noastre.

Category
Realizări în mandatele precedente
Niciun comentariu

Post A Comment

5 × two =